December 24, 2011

Slip Exam

Assalamualaikum..

tskk.. masih lagi demam.. T________T
semalam 23hb disember slip peperiksaan aku telah keluar... Bangun pagi-pagi check dengan harapan ada Gap masa exam..harapan hampa sekali, slip exam masih sama dengan draf final exam yang sebelumnya.. aku tak tak kisah balik lambat asalkan dapat fokus study.. nie tak, dah lah study week tak ada ! Universiti lain tengah cuti study week, tapi aku tengah sibuk dok dating dengan Mr. Assignment... tak suke ! @_@



p/s : aku bersyukur sebab tarikh exam aku tak seteruk kawan aku, berderet-deret.. hahaha... wish me luck ! doakan aku ye.. ^^


December 23, 2011

Congrate Adikku !

Assalamualaikum !


Semalam bersamaan 22hb Disember 2011, keputusan PMR telah di umumkan. Adik aku adalah salah seorang calon PMR kali nie.. Adik aku nie seorang yang rajin, tak macam kakak-kakak dia, agak PEMALAS . . hehee.. :P
Kadang-kadang aku selalu buli dia,

" Kak ! basuh pinggan ! "
" Kak! sapu sampah! "
" Kak ! jemur kain Kak Long boleh? "
( KAK - nama panggilan adik aku kat rumah)

dia menurut tanpa merungut, baik kan dia.. hehee
Kak Long dia nie je kaki buli sikit, sorry ya ! ^_^

walaupun dia tak dapat 9A, aku dah bangga dengan dia.. sebab aku tak sepandai dia.. 7A pun dah ok, tak payah sedih-sedih ok!
hari tue, aku dah janji nak belanja dia kalau dia dapat 5A ke atas, so terpaksa tunaikanlah... dia pun dah tuntut tue, huhuu..

semoga Kak berjaya ye ! Kak Long nak tengok kak sambung belajar kat oversea ! :)


p/s : untunglah dapat hadiah handphone baru dari umi ^^ jelessssss nya !

1st Giveaway by Nadia

Assalamualaikum..

yeahh, join GA lagi... hadiah GA sangat-sangat lumayan lah, sebab tue rasa nak join semua walaupun agak sibuk dengan assignment yang melambak.. Rest kejap untuk join GA nie.. heee ^__^
Kali ini GA daripada Nadia 



Syarat dia sangat mudah, sila pergi ke NADIA BLOG untuk join GA nie..
rugi weh sape tak join.. 
tarikh tutup : 31 Diesmber 2011

tiha tagged :

December 22, 2011

1st Giveaway by Anis and Aina

Assalamualaikum..

tskk....buat entry dalam keadaan selsema dan demam, aucummmmm!! :'(
firstly, tiha nak ucapkan Tentang Kita sebab sudi tag tiha join GA.. dah berzaman-zaman rasanya tak join GA... bila tiha tengok hadiah GA nie, terus terasa nak lompat-lompat depan lappy.. hadiah dia memang lah terbaik antara yang paling terbaik... banyak gile kot, rasanya ada 100 lebih.. ^___^
jom lah join! mane lah tahu, ade rezeki... heeee

sila TEKAN bawah kalau nak join :)

Syarat-syaratnya pun tak susah sangat..
moh ler kita rebut peluang keemasan ini (:

orang yang bertuah tiha tag : 

December 16, 2011

Cuti-cuti Malaysia | Part 1

Selamat tengah petang !

Baru selesai menyiapkan assignment individu Industrial Engineering, phew lega... Tapi, 5 assignment lagi belum siap... huhuhu
Tetiba cerita pasal assignment, tak syok lah babe ! kan? kan? hmmm...
haaa, nie mahu story-morry pasal percutian aku bersama-sama family tersayang...baru sempat nak update.. tahun nie kitorang pergi Kuala Lumpur, Melaka, Port Dickson ( tapi tak sempat nak pergi mandi sebab semua chalet & hotel habes kena booking).. Aku sanggup ponteng kelas semata-mata nak pergi holiday, hahaha.. kau ade ? ;p
Yang paling penting aku puas hati walaupun penat. Thank banyak-banyak kat kawan aku sorang tue, sanggup sign attendance untuk aku, tolong print quiz aku.. thank you very much ! ^__^
Pergi bercuti sambil buat assignment? terbaikk kan? terima kasih banyak-banyak lecture sebab tetiba bagi quiz masa aku on the way pergi Kuala Lumpur.. buat assignment masa pergi bercuti? super double triple penat... tak ada masa whoa... huhuu ;'(
Aku jumpa abah umi kat KL, diorang pun bertolak pada hari yang sama dengan aku. Yang paling sadis, masa aku tunggu bus, 2 jam lebih babe ! dahla sampai-sampai je bus buruk, bau hapak pening kepala den, tetiba mabuk bus kekadang dalam hati dok cakap entah sampai ke tak bus nie, nasib baik setibanya di Shahab Perdana tukar bus lain, kalau tak jawabnya........................(sila jawab ) :P

Entry pertama nak cerita pasal hari pertama di Melaka :
Pagi-pagi lagi kitorang bertolak dari Kuala Lumpur ke Melaka, tak berapa jauh sangat. tapi sempat tertidur, heeee.. Sampai je sana bapa saudara aku bawa pergi Perigi Hang Tuah..


adik-beradik & sepupu-sepupu aku

Air kat perigi Hang Tuah sangat sejuk kalau boleh nak je mandi.. Tapi, maluuuuu... :P macamlah boleh mandi  Dekat dengan perigi Hang Tuah tue ada sebuah rumah, rumah Hang Tuah kot pepandai je  nak naek kena bayar ok! nak amek gambar pun kena bayar, semua pakai duit sekarang nie.. iskh iskh iskh~

Lepas tue? Pergi Bandaraya Melaka lah plak.. wink-wink ^^


Antara tempat yang aku sempat pergi pada hari pertama (:

Kami sempat naik kapal besar je...Yang lain ? round atas kapal dah 1 jam lebih, yang lain mana nak sempat.. mana nak jalan-jalan kat Kota A Famosa lagi... 
Nak masuk kena bayar ok ! untunglah kalau semua benda atas dunia nie free.. 

tak mahal pon kan? heeee


di atas kapal gergasi....yok pergi belayar!!



lagi ? 

tunggu part kedua lah plakk... tak dapat nak update panjang-panjang, ada lima lagi assignment lagi yang belum siap..
Bye-bye ! >.<

P/s : target nak snap 1K picture tak tercapai, hanya 800 lebih je... banyak kan? ;p

December 7, 2011

Wordless Wednesday #5

wordless wednesday paling lewat ~


hari nie ADD DROP buat hidup aku tak tenang.. sigh~~

P/s : Alhamdulillah dapat add kesemuanya.. thank you my roomate sebab tolong saya  ^____^

SEGMEN | JOM TAMBAH FOLLOWER


Sila TEKAN sini kalau nak join ~
Hari nie, tiha nak join satu segmen yang di buat oleh cik LULU . .
Sebab join segmen ?
sebabnya? tiha nie, dah lama buat belog tapi tak ramai followers, nak buat macam mana, kadang-kadang je update sebab keBIZIan.. tapi insyaALLAH sekarang dah agak rajin sikit mengUPDATE belog, heeee ^^

P/s : sangat jelessssss tengok orang yang ramai follower.. hiks! 

December 5, 2011

Perwatakan melalui nombor

Jom cuba check! mana la taw ada persamaan ^___^


Kalau anda dilahirkan pada 1Hb, 10Hb, 19Hb, 28Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.1
Kalau anda dilahirkan pada 2Hb, 11Hb, 20Hb, 29Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.2
Kalau anda dilahirkan pada 3Hb, 12Hb, 21Hb, 30Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.3
Kalau anda dilahirkan pada 4Hb, 13Hb, 22Hb, 31Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.4
Kalau anda dilahirkan pada 5Hb, 14Hb, 23Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.5
Kalau anda dilahirkan pada 6Hb, 15Hb, 24Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.6
Kalau anda dilahirkan pada 7Hb, 16Hb, 25Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.7
Kalau anda dilahirkan pada 8Hb, 17Hb, 26Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.8
Kalau anda dilahirkan pada 9Hb, 18Hb, 27Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.9

no.1

Anda sangat cerdik, jujur, lucu, degil, rajin, terus-terang, cemburu dalam asas pertandingan, baik hati, peramah dan autoriti. Anda ingin mendahului dalam apa jua keadaan. Anda seorang yang berdikari, berkeyakinan dan tidak pernah berada di bawah pimpinan orang lain. Anda akan bercinta dalam usia yang muda tapi akan berkahwin pada usia yang matang. Anda tidak suka akan orang yang bertentangan pendapat dengan anda. Malah anda juga menyimpan dendam dengan orang yang bersalah dengan anda. Anda seorang yang kuat belanja. Pada masa hadapan anda adalah professional dalam kerjaya yang anda ceburi. Namun terdapat juga orang yang kecil hati dengan pencapaian anda. Anda mempunyai keluarga yang bahagia. Pasangan ideal anda adalah no.4, 6, 8.



no.2

Tak kira apa pun, anda akan disukai oleh semua orang kerana anda berperanankan Bulan dan semua orang suka akan bulan. Em…bagus! Anda suka bermimpi siang. Anda kurang berkeyakinan terhadap diri sendiri. Jadi and perlu membuat perubahan ke atas hidup anda. Anda adalah seorang yang sukar diramal kerana anda membuat perubahan berdasarkan masa dan keadaan. Anda juga seorang yang mementingkan diri sendiri tetapi anda  mempunyai bakat dalam muzikal, seni dan komunikasi lisan. Sikap anda seperti bulan yang datang keredupan dan pudar jadi semua orang boleh mengetahui perubahan anda. Anda boleh menjadi Mahatma Gandhi yang kedua kerana cinta akan keamanan. Anda juga seorang yang bertanggungjawab dalam keluarga. Pasangan ideal anda adalah no.2, 5, 9.
no.3

Anda adalah seorang yang berhati keras, pentingkan diri sendiri, kuat agama dan suka untuk mempertingkatkan kehidupan sendiri. Anda mempunyai masalah keluarga dan anda dapat mengharungi dengan kesabaran anda. Anda sangat pandai bercakap, wajah yang cantik, jadi ke mana saja anda pergi anda akan dapat apa yang anda inginkan. Daripada hari lahir anda, anda perlu berkerja keras untuk berjaya. Anda juga seorang yang menghormati orang yang lebih tua daripada anda. Bukannya senang nak menjalinkan hubungan sama ada percintaan, kekeluargaan atau persahabatan. Sekiranya anda suka akan sikap seseorang itu, maka hubungan itu akan berpanjangan. Anda suka akan kebebasan, pencipta di mana ada anda akan membawa harapan, kegembiraan dan keceriaan ke dunia ini. Pasangan ideal anda adalah no.6, 9.
no.4

Anda adalah seorang yang amat degil dan rajin. Mungkin anda akan menjauhkan orang lain daripada anda kerana kata-kata anda. Anda seorang yang bertimbang rasa akan masalah orang lain. Anda berbakat dalam penyelidikan dan seni. Anda akan membantu ahli keluarga atau kawan-kawan yang menghadapi masalah tanpa berfikir panjang. Anda kena berhati-hati dengan orang sekeliling anda kerana mereka mungkin akan mempergunakan anda. Kawan-kawan anda akan menghabiskan masa dan wang ringgit anda dan selepas itu menjauhi daripada anda apabila anda dah tak ada nilai buat mereka lagi. Walau bagaimanapun anda tetap seorang yang sabar dan tegas. Pasangan ideal anda adalah no.1, 8.

no.5

Anda sangat popular dalam komuniti. Anda boleh menyelesaikan sesuatu perkara hanya secara lisan. Anda mempunyai akal fikiran dalam menjalani perniagaan. Namun anda terlalu terburu-buru. Anda adalah seorang yang humor di kalangan kawan-kawan dan ahli keluarga. Kawan-kawan dan ahli keluarga anda juga akan minta bantuan anda apabila mereka memerlukan bantuan. Anda bukan seorang yang setia dalam hubungan percintaan. Anda suka perubahan dan kebebasan. Anda mempunyai ciri-ciri seorang pengembara dan ahli silap mata. Anda mempelajari hidup melalui pengalaman. Pasangan ideal anda adalah no.1 , 2, 9.

no.6

Anda dilahirkan untuk menikmati hidup ini. Anda tidak pedulikan apa-apa perkara dan hanya ingin berseronok dalam hidup anda saja. Anda sangat pandai dalam pelajaran dan pengurusan perniagaan. Anda seorang genius, baik hati (tapi hanya orang yang beranggapan anda orang baik), mempunyai paras rupa yang cantik atau kacak. Semua benda yang baik akan datang pada anda. Anda mengambil berat ke atas ahli keluarga dan kawan-kawan anda. Pada pandangan mereka, anda adalah seorang yang murah hati, peramah, adil saksama dan mempunyai penilaian yang tajam. Pasangan ideal anda adalah no.1, 3, 9.

no.7

Anda mempunyai daya tarikan kepada sesiapa saja. Anda adalah seorang yang realistik, yakin, gembira dan merupakan seorang yang genius dalam bidang pendidikan, muzik, seni dan nyanyian. Anda mempunyai masalah sikap iaitu panas baran. Namun demikian, anda banyak melakukan pengorbanan untuk keluarga. Anda meletakkan keluarga di tempat yang amat tinggi sekali sehingga kadang-kadang mengabaikan kebahagian diri sendiri. Anda telah dilahirkan untuk memberi sumbangan kepada dunia ini. Jadi anda seorang yang bagus dan seorang yang amat gembira. Pasangan ideal anda adalah no.2.

no.8

Anda mempunyai personaliti yang sangat kuat jadi tak ada orang yang memahami anda. Kepakaran anda hanyalah menuding jari pada sesuatu benda. Anda juga mengalami pelbagai dugaan dalam hidup. Semua masalah ini telah menjadikan anda lebih kuat dan tabah. Anda memperjuangkan keadilan. Kebanyakan masa anda telah dihabiskan bersama-sama dengan kawan-kawan. Anda seorang yang disiplin dalam hidup, tidak putus asa dan berani. Faktor-faktor ini telah membawa anda ke puncak kejayaan. Anda juga adalah seorang ahli pasukan, keluarga dan pejuang yang sangat bagus. Pasangan ideal anda adalah no.1, 4.

no.9

Anda adalah seorang yang sangat tabah dari segi fizikal dan juga mental. Anda mempunyai penilaian yang sangat tajam. Anda juga adalah seorang yang sangat dihormati dalam komuniti. Anda adalah orang yang boleh menerima cabaran dan berjaya dalam apa jua yang anda buat. Pada usia yang muda anda selalu bertentangan dengan ibu bapa anda. Tapi apabila usia anda telah semakin meningkat anda adalah seorang anak yang taat dan hormati mereka. Anda sesuai menceburi bigan kejuruteraan atau perbankan kerana orang lain percaya dan yakin akan anda. Anda merupakan model teladan kepada orang lain. Pasangan ideal anda adalah no. 3, 5, 6.
P/s : saya nombor DUA ! ^^

December 2, 2011

Contest Blog Paling OHseemm by Fatimah Azzarah

Assalamualaikum...

Salam Jumaat,
hari nie tiha nak join satu contest Contest Blog Paling OHseemm by Fatimah Azzarah . . 
Contest nie sure gila best, nak tahu sebab apa? hadiah memang gempak-gempak babe! mesti tak jumpe kat mane-mane contest...... moh la kita join ramai-ramai ! kalau ada rezeki insyaALLAH dapat... Amin sape tak nak kan? 


Dah ada contest mestilah ada syaratnya kan?


2 ) Letak Entry Ini Dalam Post Blog Anda

3 ) Like Fanpage  Fatimah Azzarah Blog

4 ) Letak Banner Dalam Post ( Wajib )

5 ) Tag 2 Orang Kawan Bloggers ( Pastikan Mereka Tahu )

6 ) Letakkan Entry Anda  Di Komen

7 ) Pemilihan akan diadili oleh saya..

8 ) Tarikh tutup 31.12.2011

9 ) Tekan Sini 
Hadiah ? nak tengok ? TEKAN sini 
sebab hadiah terlalu banyak... dan semua diidam-idamkan oleh aku.... he he he...

tiha tagged :
Eehan | Lia Irdelia

P/s : harap-harap ada luck ! ^___^

November 30, 2011

Wordless Wednesday #4

Assalamualaikum...


P/s : sila telefon kalau nak dapatkan lebih banyak INFO . . . . . . jom pergi tempat tue lagi ! heeee

November 29, 2011

Tentang Saya

Assalamualaikum... Hai semua !
Jom berkenalan..
Nama diberi NUR FHATIHAH BINTI ZAKRIA..
Dilahirkan pada 20 September 1989..
Setiap orang ada mempunyai kekurangan dan kelemahan masing-masing..
begitu juga saya.. saya bersyukur dengan apa yang di berikan olehNya..
" nobody is perfect "

SEPTEMBER | BULAN 9


  • sangat bersopan santun dan bertolak ansur
  • sangat cermat, teliti dan teratur
  • suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
  • pendiam tetapi pandai bercakap
  • sikap sangat cool, sangat baik dan mudah simpati
  • sangat prihatin, terperinci, amanah, setia dan jujur
  • sensitif kepada sesuatu yang tidak diketahui
  • banyak berfikir
  • daya penakulan yang baik
  • otak bijak dan mudah belajar
  • suka mencari maklumat
  • mengawal diri dari selalu mengkritik
  • pandai mendorong diri sendiri
  • mudah memahami orang lain ( daya firasat tinggi ) dan banyak simpan rahsia
  • sukakan sukan, hiburan dan melancong
  • kurang menunjukkan perasaan
  • lama menyimpan jika terluka hati
  • terlalu memilih pasangan
  • sukakan benda yang luas
  • bersistematik
JENIS DARAH B (BAIK) ^^


  • Sempoi !!!  
  •  Selesa dengan kesederhanaan. 
  • Dalam  perhubungan seorang yang jujur dan gemar berterus terang.
  • Individu kreatif dan fleksibal. 
  • Individu yang bijak bersosial.
  • Suka berdikari tapi awas kerana akan menonjolkan kelemahan diri. 

RABU | LAMBANG DAUN




  • Pendiam
  • Keperibadian Tenang 
  • Berwibawa  
  • Ramah-tamah
  •  Kalau kamu mengenalinya lebih rapat baru kamu ketahui bahawa dia seorang yang sangat menyenangkan.
  •  Tapi sayangnya dia cepat terbawa arus. Agak mudah mempercayai pada kata-kata  
    orang yang belum tentu benar.
  •  Seorang yang tidak suka diperintah tetapi sangat menyayangi keluarganya.
WARNA MERAH JAMBU | PINK 





  • Seseorang yang akan mencuba sebaik yang mungkin dalam apa jua yang dilakukan. 
  • Suka membantu orang lain.

PERSONALITI SENSITIF
  •  Sering membayangkan diri mereka dalam situasi yang dialami oleh orang lain. Lebih mudah 
  • simpati dengan perasaan,kehendak dan kesukaan orang lain.
  • dalam membuat keputusan sering bertanya sendiri apa yang saya rasa dan apa yg orang lain 
  • rasa dan bukan apa yang betul.
  • suka menolong orang lain walaupun tahu mereka dipergunakan.
  • tidak gemar menyampaikan berita buruk kepada orang lain.
  • akan melakukan apa saja untuk tidak melukakan perasaan orang lain atau menimbulkan 
  • konflik dengan orang lain.
PERSONALITI PERIANG

Seseorang yang periang akan mudah bergaul dgn orang lain dan bagi mereka bertemu dan bergaul dengan org lain itu adalah sumber kepada kebahagiaan dlm hidup. Mereka biasanya:
  • berasa selesa apabila berada dalam keramaian dan seronok bertemu dengan orang lain
  • lebih mudah berhubung dengan dunia luar berbanding dgn dunia dlm diri mrk sendiri atau
  •  berfikir dengan idea sendiri
  • lebih suka berbincang dengan org lain dlm mencapai keputusan berbanding membuat
  •  keputusan sendiri
  • lebih banyak bercakap dari mendengar
  • berkebolehan menganalisis situasi baru dengan mudah
  • gemar dengan aktiviti keramaian seperti majlis makan, sukan, pesta dan lain-lain
  • Happy go lucky dan gemarkan muzik harmoni dan rancak

PERSONALITI HURUF PANGKAL NAMA

N 


Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.






Inilah budak senget... 
kalau tak kenal dia, dia memang seorang yang pemalu, bila dah kenal, mulut tak boleh stop bercakap... heeee ^____^


P/s : kebanyakkan perwatakan dan personaliti kat atas tue ada pada saya.... Anda bagaimana ? :)


sape ada twitter ?

tweet tweet tweet tweet.......

kat sini siapa ada twitter ? jom lah jadi follower saya.... saya dah ada lama twitter tapi tak aktif sebab tak reti nak guna dan tak ada ramai follower..... hehehehehehe :P


KLIK sini cik tiha 

p/s : macam desperate nak cari follower kan ? heheee :P

November 28, 2011

Bila Harus Memilih





Dulu, Kau Pernah Berjanji Pada Diriku
Untuk Menjaga Dan Menyayangiku
Itu Bererti Sampai Akhirnya
Kau Meninggalkanku
Kini, Kau Ingin Kembali Pada Hatiku
Setelah Kau Pergi Meninggalkanku
Haruskah Hati
Memberi Kesempatan Dirimu

(Chorus)
Haruskah Aku Percaya
Segala Yang Kau Ucapkan
Kata Kata Maafmu, Kata Kata Memohon
Untuk Kembali Kepadaku

Meski Cintaku Padamu
Lebih Dari Yang Kau Tahu
Namun Mengerti Kasih
Tak Semudahnya Itu
Melupakan Yang Telah Kau Lakukan Padaku

Beri Aku Waktu
Untuk Memikirkan Yang Terbaik
Cinta Jadi Dilema
Pergi Ataupun Kembali


p/s : melayan perasaan kejap...
sesiapa rasa lagu nie sama dengan situasi korang ?

November 27, 2011

Gemuk

Sejak akhir-akhir nie, ramai yang cakap aku makin gemuk.. hari nie saje, dah dua orang yang cakap aku makin gemuk... Ini menyebabkan aku rasa down sangat, lepas tue aku rasa tak nak makan apa-apa dah selepas nie... aku tak paham macam mane aku boleh jadi gemuk, padahal makan tak sangat pun.. roomate aku cakap aku BAHAGIA, tak ada problem, asyik senyum je sebab tue dah gemuk... kelakar plak dengar dia cakap aku bahagia, mane ade! dulu sekarang sama je... aku memang suka gelak, ubat awet muda katakan~




selepas tue, aku ushar-ushar mr. google, cari sebab kenapa boleh jadi gemuk..

SO, aku jumpa nie :

Tabiat-tabiat yang menyebabkan kita boleh jadi gemuk,

(1) Makan makanan rendah/bebas lemak- Pasti anda berasa pelik mengapa makanan yang lebih sinonim sebagai cara terbaik untuk kurus tetapi sebenarnya menjadi punca gemuk. Berdasarkan kajian yang telah dilakukan, sememangnya kandungan kalori didalam makanan rendah/bebas lemak adalah sedikit. Tetapi ia akan membuatkan seseorang untuk berasa lapar lebih cepat. Tidak semestinya makanan yang mengandungi banyak kalori anda perlu elak seratus peratus. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan perancangan pemakanan yang betul dari pakar. 
(2) Tidur terlalu sedikit/banyak- Hasil daripada kajian Wake Forest, seorang yang tidur kurang daripada 5 jam akan meningkatkan risiko perut buncit sebanyak 2 setengah kali ganda. Manakala seorang yang tidur melebihi daripada 8 jam pula akan meningkatkan risiko sebanyak 3 kali ganda. Masalah tidur adalah merupakan punca gemuk yang utama. 
(3) Minuman bergas- Kajian mendapati bahawa seorang yang minum 1 atau 2 tin minumun bergas sehari akan meningkatkan punca gemuk sebanyak 33 peratus. Penyelidik membuat teori bahawa pemanis buatan akan meningkatkan lagi selera makan seseorang. 
(4) Elak waktu makan- Berdasarkan kajian oleh Calorie Control Council, 17% rakyat Amerika bersetuju bahawa mereka mengelak waktu makan semata-mata untuk kurus. Tetapi ia sebenarnya akan meningkatkan risiko punca gemuk. Ini kerana apabila anda tidak makan, ia akan melambatkan pergerakan metabolisme dan akan meransang seseorang untuk berasa lapar. Peratus anda makan secara berlebihan pada hidangan seterusnya adalah tinggi. 
(5) Makan terlalu cepat- Hasil daripada kajian Journal of the American Dietetic Association mendapati bahawa seseorang yang makan dengan cepat biasanya akan makan secara berlebiham. Ini kerana perut akan mengambil masa sekurang-kurangnya 20 minit untuk memberitahu otak bahawa anda telah mendapatkan makanan yang secukupnya. Ia adalah merupakan punca gemuk utama yang ramai masih tidak sedari.
 selepas aku baca benda alah kat atas tue, semua benda kat atas tue memang aku pernah buat...mungkin nie sebabnya dah naik sedikit.. hehee.. belum terlambat lagi nak mengatasinya~

cara nak mengatasinya :
kena makan makanan seperti kat bawah nie,

(1) Epal- Ia adalah merupakan sumber serat makanan yang baik. Serat makanan bukan sahaja membantu melancarkan sistem penghadaman anda, tetapi ia juga turut membantu untuk mengurangkan kolestrol didalam badan. Selain daripada itu, epal juga tidak menghasilkan sebarang kalori yang mungkin akan mengganggu proses anda untuk menguruskan badan.
Hasil daripada kajian juga menunjukkan bahawa seseorang yang memakan sebiji epal sehari adalah lebih baik berbanding orang yang memakan makanan diet mereka seperti roti, biskut dan sebagainya.
(2) Ikan salmon- Sekiranya anda berasa was-was mengenai ikan, anda seharusnya tidak perlu takut terutamanya terhadap ikan salmon. Ini adalah kerana makanan laut merupakan diet yang dapat membantu anda untuk menguruskan badan. Walaupun didalam ikan mengandungi lemak, tetapi hasil daripada kajian menunjukkan bahawa lemak tersebut dapat membantu anda untuk berasa kenyang dengan lebih lama.
Selain daripada itu, kajian juga menunjukkan bahawa seseorang yang memakan makanan laut beberapa kali dalam seminggu dapat menurunkan berat badan sebanyak 2 pound berbanding orang yang langsung tidak memakannya.
(3) Telur- Ia adalah sumber protein yang baik untuk seseorang. Walaupun ia mempunyai reputasi yang buruk terhadap beberapa perkara, tetapi tiada keraguan ia dapat membantu untuk menguruskan badan anda.
Hasil kajian menunjukkan bahawa dengan memulakan sarapan telur pada waktu pagi, ia dapat membantu untuk melawan peningkatan berat anda sepanjang hari. Ini kerana kandungan protein didalamnya akan membuatkan anda berasa sentiasa kenyang.
(4) Tomato- Sebenarnya pelbagai sayuran lain elok untuk anda amalkan untuk membantu menguruskan badan. Tamato diambil sebagai contoh kerana ia merupakan sayuran yang mudah untuk dimakan dimana sahaja dan ia juga sayuran yang enak. Selain daripada itu, ia juga elok untuk penjagaan kulit anda.
(5) Badam (almond)- Sekiranya anda seorang yang gemar memakan makanan ringan untuk tujuan menguruskan badan, badam adalah pilihan yang terbaik. Segenggam badam dapat membantu untuk anda berasa kenyang sepanjang hari.
Hasil daripada kajian menunjukkan wanita yang memakan badam sekurang-kurangnyanya 2 kali seminggu dapat mengekalkan berat badan mereka berbanding daripada wanita yang tidak memakannya.
nak cubalah selepas nie..

p/s : doakan semoga aku berjaya kurus ya ! ^_____^

Selamat Menyambut Tahun Baru 1433H/2011



Selamat Menyambut Tahun Baru 1433 Hijrah... Semoga Allah S.W.T mengampunkan segala dosa kesalahan kita pada tahun sebelum ini dan juga yang akan datang.. Berkat rahmat dan nikmat pahala dariNya kita patut bersyukur. Mulakan tahun baru dengan penuh keazaman untuk memperbaiki hubungan kita kepada Allah SWT dan juga hubungan kita sekalian saudara sesama Islam. Semoga semua amalan kita di terima dan semua dosa di ampunkan olehNya.. Dan semoga kita menjadi insan lebih mulia, lebih bertakwa, lebih beriman dan berhijrah menjadi lebih baik dari sebelum ini. Amin


 Azam tahun baru : Nak cari calon suami..... :P heeeeee...ok, aku tipu... tak adalah, bukan masa nak mengatai lagi....Azam tahun nie, nak dapat dekan, tak mo malas-malas lagi... Amin

November 24, 2011

tak puas !

Bismillahhirrahmanirahim..

Selamat malam..

seminggu  lepas (baru sempat nak update ) aku baru balik pergi bercuti ( cutilah sangat).....siyes, memang best ! nak tahu kenapa? because......................................................
semuanya free, bestlaa ade orang yang sponsor nie.. untunglah kan? heheee
sebenarnya, aku join program PERSADA (Permuafakatan Anak-anak FELDA), errrr errr aku nak felda ke? mak sepupu aku dok felda, so kira anak felda jugak la kan? ngeeee :P
Pada awalnya, aku tak tahu aku join program apa, dengar je dapat pergi Pulau Pangkor , free pulak tue.. apalagi, terus cakap nak nak nak !! pergi sane pon tak tenang sebab hari ahad (8.00 am) ada exam.. buku tetap di tangan.. dah tahu exam tapi tetap gatai-gatai nak pergi jgk nohh, sape suruh !! 
program nie berjalan selama tiga hari 18 - 20hb 11....selain tue, ahli-ahli Persada USM dan UNIMAP pun ikot serta dalam program nie..

jom tengokk picture yang aku sempat ambil... HEEEE ^_____^


gambar kat atas tue (sila pandang ke atas) masa kitorang baru sampai di Jeti dekat Lumut.. tengah tunggu feri mai..sampai kat sane pukul 5.30 pagi, feri sampai pukul 7 pagi... laaaaaamaaaanyaaa, haihh~


angin kuat ouhh~


van yang paling comel pernah aku jumpa, kaler PINK lagi taw! :D


masa nie tengah tunggu budak UNIMAP dan USM sampai.. lama gler kot, kitorang tak tahu nak buat apa lagi, selagi diorang tak datang, selagi tue program tak boleh nak mula, adoyai =.="


snorkeling tym!  


kena naik bot dulu baru dapat pergi tempat snorkeling... siyes, tempat nie memang cantik... kawan aku siap cakap nak buat honeymoon kat sini... ^____^


another bot ! 

riadah ! goin' to travel Pulau Pangkor, explorace ! yahuuuuuu...


semangat je lebih....

jalan ramai-ramai.... jom pergi pantai !

shopping apa yang patut.... baju pangkor tue WAJIB hehee


sangat-sangat cantik O__o

anugerah Tuhan yang terindah :)

first time dapat pergi sana.. ok lah, not bad... best jugak..
tapi ? haaa, ade lak tapi-tapi
ade detik yang mencemaskan masa kitorang nak balik, kitorang hampir kena tinggal feri.. cuak giler lah! nasib baik pakcik van PINK hantar kami ke terminal yang kedua.. aku ingat lagi bila pakcik tue bebel " dah tahu nak naik bus pukul 8.30PM, datanglah dekat feri pukul 7.30 ke? 7.45 ke? nie pukul 8 baru nak telefon..... " gulpppp, tak pasal-pasal kena bebel... padan muka kitorang... pape pon tengs pakcik, saya sempat naik feri dan dapat jawab exam keesokkan harinya... :)

p/s : jangan berjalan time exam, semua kerja jadi tak betol.... jiwa pun tak tenang.... heeeee


November 16, 2011

wordless wednesday #3 | si kecil

haa, kecik-kecik dah pandai pegang tangan.......
rotan kang ! 




draf final exam saya

bismillahirahmanirrahim..

tak tahu nak start kat mana, dah lama tak menaip kat belog aku yang hudos nie.. nak update memanglah ingat nak update, tapi line serindit uum nie, slow macam siput.. aku yang rajin, tetiba jadi malas.. lepas tue, berkulat kat draft, tak jadi nak update sebab dah lupa benda tue.. heeee
haa korang !
draf final exam aku dah keluar taw.. aku rasa macam sengal je jadual exam aku kali nie, semua mantap-mantap plus terbaik babe! dahla study week tak ada, pastue dapat plak jadual exam macam tue.. alahai, macam kena heart attack.. nasib badan lah.. ehh ehh, ada kena mengena dengan badan ke? errr, nasib aku lah.. huhuhuu.. 



draf exam yang " sangat-sangat best kan ? " paper semua dekat-dekat.. confirm jammed otak aku..
last days exam, dua paper ouhh.. yang penting habes awal, hoooreyy ! ^_____^

p/s : sempena nak dekat exam nie, aku nak mintak maaf kat semua yang pernah terasa hati dengan aku, tak ada niat langsung nak buat korang terasa ok! :)
haa, sape ade buat salah dengan aku? cepat mintak maaf ! kepada sesetengah orang, kalau aku tak nak maafkan, sorryla wehh.. ko buat kesalahan yang besarlah dengan aku tue.. 
tak tujukan kat sape-sape, sape yang makan cili dia terasa pedas . . ^^


November 3, 2011

Raya Haji ada orang makan biskut ke ?

Haip !

hari nie, 3hb 11 2011.. lagi tiga hari lagi nak sambut Hari Raya Eid-adha, yeay ! siap sedia lembu, tak lama lagi korang jadi mangsa,  miahahaha.. :D
cuti dua minggu, bosan siot kot.. tak ada benda nak buat **padahal assignment berlambak, buku pon tak sentuh lagikk.. feel nak buat assignment tak dak lagi.. nanti due date nak dekat, kita pulun lah assignment tue, macam biasa... hahaha . . lepas tue bising lah, dok cakap assignment melambak awal-awal tak nak buat :P 

dah lari topik plak.. Tahun nie tetiba je umi aku nie rajin, semua biskut nak buat.. biasanya biskut tunjuk je.. lepas tue jadi mangsa kak long lah, kena buat itu ini **haa! merungut-rungutla plak cik tiha.. buat kerja biar ikhlas..eyh, iqlashlah! sapa kata tak ikhlas, he he he.. sebenarnya, buat biskut nie syok juga.. sepahkan dapur, lepas tue kena kemas yang paling malas nak buat.. elehh, korang pon sama dengan aku jugak kan? ngaku jek.. hahaha..


taraaa, inilah biskut handmade aku.. biskut ______, alahai lupe lak nama dia..


kita bako! kita bako!


biskut Arab & tart-nenas
biskut arab tue nampak pelik kan? adik aku lah nie punyer keje, nak suh nampak cantik, kan dah jadi pelik.. rumah aku je ada biskut arab macam tue, hikhikhik.. Tapi nasib baik rasa masih sama ^^

TAPI,
buat biskut nie ada orang makan ke masa raya haji? biasenya, orang tak pandang biskut tym raya haji, orang pandang cik lembu, cik unta je.. tak ada orang nak makan tak pa, family aku makan ! 
pssssttt, sebenarnya aku sangat sangat sangat tak suka makan biskut tak kiralah biskut itu sedap sangat ke tak..biarlah korang makan chipsmore ke, biskut jacob ke, biskut ada jam ke, asal je nama biskut, i dont like ! teringat lak sem lepas, aku beli biskut jacob bukan kemain besar *eksen nak diet... tapi tak sentuh pon.. satu sem dok dalam bilik aku tak tersentuh.. last-last kasi kat orang, membazir jek.. heee

biskut lain, OTW.. he he he (:

Biasanya kat negeri lain Hari Raya Haji tak meriah, tapi raya haji kat Kelantan sangat meriah wooo.. best sangat bila dapat kumpul ramai-ramai pastue buat makan besar satu family *gearbox tue yang aku nantikan ! satu je yang tak best, satu minggu tue menu makanan kitorang pasti daging daging & daging.. walawehh, sampaikan rela diet sebab muak makan daging.. lagi satu, berat badan aku pasti naik mendadak *makin gemok sebab daging tue banyak kolestrol, boleh dapat darah tinggi tahu tak? makanan tym raya haji nie, eeeeeeii semuanya sedap-sedap.. tergugat iman aku nak berdiet.. sia-sia je aku joging tiap-tiap hari.. hohoho




p/s : nanti aku buat entry pasal raya haji di kelantan oke! kbai :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...