September 15, 2011

saya redha

Assalamualaikum . .

Dah lama mahu update belog, tapi agak tidak kesampaian kerana aku sangat sangat busy dalam masa 3 hari nie, non-stop ada kerja... Alhamdulillah, semua kerja dah settle, dapat juga jenguk belog aku yang simple lagi tak cantek nie, hoho~
Anyway, aku dah sampai di sintok ! yeaahhh !! Perjalanan kami untuk pulang ke sintok amat menyedihkan.. tragis sungguh ! nak dekat 3 hari jugakla baru sampai sintokk... huuu T____T

Atas permintaan kawan aku supaya menceritakan benda nie, nak tak nak kena cerita jugakk... HUHUHU..
Ceritanya bermula 09/09/2011 ( tarikh mao balik sintok), dah siap-siap nak p tunggu bus dengan beg besar gedabak... Pukul8 PM aku dengan abah gerak p Terminal bus dekat dengan tesco, dahla umi tak hantar.. tak pernah-pernah umi tak p hantar, sedih wooo~
bukan main awal datang tunggu bus, tunggu bukan main tunggu tup tupp bus tarak ada.. hampeh ! =.="
hati aku rasa macam tak sedap dahh.. hari tue, aku tawaf stesen bus, semata-mata mao carik nombor bus itu..
geram seyhh ! kami pon p tanya kaunter, apasal nombor bus nie tak de.. Nak tahu kaunter bus cakap apa? " adik kena naik bus lain dulu, pastue kena turun kat Pasir Mas, naek bus nie plak " alamakkk ! masa beli tiket tak de cakap macam tue, so salah aku ke ? Makcik kaunter tiket telefon pakcek bus tue, dia suruh kami p Pasir Mas sebab dia kata bus tunggu kami kat sane.. siap bagi nombor bus lagi, kami mintak nombor telefon tak nak bagi, bagi nombor kaunter buat apa kalau korang dah balikk ! grrrrrrrr...
Selepas tue, kami tariklah bus besar gedabak ke dalam kereta masing-masing.. Tetiba tym nak kua, jalan jammed plak... Dalam hati aku hanya Allah SWT sahaja yang tahu, mulut aku tak habes sebut, bus janganlah tinggal kami, harap sampai sane cepat... bla bla bla... sampai sane? kosong.. sebijik bus pon tak nampakk... pusing sane sini cari bus... ape lagi, dah paham dah.. kena tinggal ! OMG ! penipu punya makcik kaunter! cakap bus tunggu kami di sanalah, jangan risau bus ade.. cesh, sabor je lah...

Selepas tue, kami berbincang cara penyelesaian, macam mane nak pulang sane... Akhirnya, kami ambil keputusan untuk balik dulu.. Pagi-pagi esok datang balik ke kaunter tiket & mao tanya makcik tue, kenapa buat kami macam nie! huh =.=!
sekembalinya ke rumah, semua dok tanya kenapa? kenapa? jangan tanyalah. malas mao cerita.. mood memang down terus!

Keesokkan harinya, pagi-pagi lagi p stesen bus mao p serang kaunter tiket tue laaa.... dahla nak tunggu dia bukak lambat, menunggu lagi ! alahai~
makcek tue cakap bus pagi takde, malam je ada.. So, kami terpaksa naek tiket malam.. Naseb baik tak payah bayar... kalau tak, rugi rugi... huhuu
Balikla ke rumah plak.. nak tunggu malam pon lambat lagi, aku pon kua berderak dengan adik aku, shopping sat ( sempat lagi) heheee :P
Petangtue, aku tarik lak beg masok dalam kereta lagi, kerja aku selama dua hari angkat beg je.. Rasa macam nak patah pinggang-pinggang cek.. :(
10/09/2011 tue, kua awallah nak p tunggu tunggu bus.. takot kena tinggal plak... sampai sane, aku terus p kaunter, tanya tunggu bus ke mana.. dia bagilah nombor bus nie.. satu kerja plak nak p cari... bengang gle! cari punya cari, akhirnya jumpa.. aku pergi cakap dengan driver bus kejap.. tetiba bus tue jalan p entah ke mana.. aku terkejut punya risau, pelik, konpius, macam-macamlah.. abah cakap, jangan risau lah bus tue mesti mai balikk.. siap siap turun beg, tunggu dan tunggu lagi..
tetiba nori call, cakap kena naik bus lain dulu... kena p stesen bus plak.. mane satu betol pon aku tak taw, tadi cakap lain, nie cakap lain plak... gila punya olang!
angkat lak beg masok kereta, p sane plak sebab nori cakap bus nak tinggal.. dahla jem gler, risau kena tinggal lak satu hal... OMG ! kenapalah semua nie terjadi pada kami...
Alhamdulillah selamat sampai dekat bus.. sampai sane, ingatkan dah ok.. rupanya, tumpang bus tue, pastue turun kat Tanah Merah plak... [oit, nie kes dera kami ke hape nie ! ]

korang nak tau kami dok atas apa? dok atas lantai bus taw takk.. pastue penuh dengan beg-beg..


teruskan sabar lagi, dalam hati cakap mungkin ada hikmah semua nie... setelah sampai kat Tanah Merah kami pon turunlah.. nak naek bus lain plak...
ada banyak bus kat situ, bukan main kami cari bus kami.. nak p toilet pon terpaksa tahan, takot kena tinggal... habis semua bus pergi, bus kami tak mai mai jugak... 

budak penat menunggu

korang tahu tak kami tunggu bus sampai pukul berape? pukul 5 pagi tahu tak? kalau orang lain, memang dah bengang gilerla... kami tetap bersabar... 
Sebenarnya, bus kami tak berhenti kat Tanah Merah pon. Kaunter tiket tak maklumkan kat driver bus yang ada orang nak naek dekat situ... bengong punye orang jual tiket... tak kesian kat kami ke? dahla keesokkan harinya ada kelas.. grrrrrrr
Umi & abah tak habes habes call nak mai ambik kat Tanah Merah, aku bukan tak nak depa mai amek aku tapi aku tak nak menyusahkan diorang. jao tue, pagi-pagi lak tue... dahla kena marah, kena bebel... macam-macam lagilah.. telefon setiap minit bunyi..siyes, aku amat tertekan... saya dah besar, saya tahu jaga diri sendiri... lagipon ada kawan-kawan disini. umi & abah tak payahla risau, kak Long dah besar dah...huhuu :'(
hmmm, umi datang mai amek jugak.. tapi tak sempat sampai sebab pukul 5 bus dah datang. so, umi tak leh nak kata pape.. aku suh umi & abah pusing balikk... 
Alhamdulillah, perjalanan kami dari Tanah Merah ke sintok kejap je.. dari pukul 5 pagi - 10.30 pagi sampai ke Alor Setar... pakcek bus hanya hantar kami di situ... kesian pakcek bus tue, dahla kena marah dengan bos sebab tinggal orang, tidur tak cukup, bawak bus sorang-sorang.... kesiannya...
Sampai di Shahab, bus Mara Liner lak rosak... lambat sikit boleh balik ke UUM... tak pelah, kami redha... dalam pukul 1 lebih, akhirnya sampai jua di UUM terchenta... Syukur tak terhingga... ^__^

Kenangan bersama Bus Shamisha tak kan kami lupakan sepanjang hayat... hopefully, peristiwa seperti ini tak berlaku lagi... Amin~
rasa macam mahu p je saman bus shamisha tue, diorang tak patut buat kami macam nie.. diorang perlu belajar cara pengurusan dengan lebih baik...

p/s : jauhkan diri dari bus extra ok!

5 comments:

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

fhm perasaan nie.penah kena~ haish!

♥ CIK TIHA ♥ said...

terok betol kan? huhuu

shazmir said...

haha...itukan dgaan... xda tuh xleh mewarnai hidup..heheh..

cun awk cun
xyz4mir.blogspot.com/

♥ CIK TIHA ♥ said...

sabor je la kan? :)

nureenina said...

adeh~~ sadis tol.. nasib baik la penyabar~ selamat sem baru yer :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...